Gepubliceerd: 26 november 2013, laatste update: 02 november 2022
Methodisch Intercollegiaal Overleg (MIO) zijn bijeenkomsten van praktiserende verloskundigen en soms ook andere beroepsgroepen, waarin patiëntenzorg centraal staat. De KNOV heeft (in samenwerking met de opleidingen verloskunde) de volgende methodieken uitgewerkt:
De KNOV heeft een handleiding en standaardverslagformulieren opgesteld.
Ook deelname aan perinatal audit is, hoewel de groepsgrootte afwijkt van de accreditatiecriteria, een vorm van methodisch intercollegiaal overleg.
Voorwaarde voor accreditatie is dat de bijeenkomsten verlopen volgens een beschreven structuur, waarin een aantal belangrijke elementen zijn opgenomen zoals reflectie op eigen handelen, afspraken over beleid en evaluatie van gemaakte afspraken. De criteria zijn als volgt omschreven:
Let op! Kringvergaderingen, maatschapsoverleg en VSV-vergaderingen voldoen niet aan bovengenoemde criteria.
De notitie "Accreditatie van deskundigheidsbevordering" bevat een uitgebreide beschrijving van de accreditatiecriteria.
Naast het Kwaliteitsregister Verloskundigen zijn er verschillende deelregisters ingericht. Bij accreditatie van MIO-bijeenkomsten op het gebied van Anticonceptie, Uitwendige Versie en Counseling Prenatale Screening worden deze geaccrediteerd voor het betreffende deelregister én het Kwaliteitsregister Verloskundigen.
Voor scholingen op het gebied van counseling prenatale screening heeft het RIVM/CvB een raamwerk opgesteld.
Voor aanbieders van MIO in besloten groep (toetsgroepbeleiders) geldt dat er een aparte aanvraag moet worden gedaan voor MIO-bijeenkomsten op het gebied van Anticonceptie, Uitwendige Versie en Counseling Prenatale Screening zodat deze geaccrediteerd kunnen worden voor het betreffende deelregister. Hierbij is het noodzakelijk dat de toetsgroepbegeleider de BIG nummers van de deelnemers registreert in de accreditatieaanvraag.