KNOV Kwaliteitsregister

Accreditatie MIO

Gepubliceerd: 26 november 2013, laatste update: 28 mei 2024

Onderdeel van het leren en ontwikkelen van verloskundigen in Nederland is het reflecteren op het eigen handelen. Het Kwaliteitsregister Verloskundigen stelt dat Methodisch Intercollegiaal Overleg (MIO) hiervoor de enige juiste vorm is. MIO houdt in dat collega's bij elkaar komen om op een systematische manier te praten over hun werkervaringen. Zo nodig wordt hun handelen getoetst aan de meest recente inzichten, richtlijnen en protocollen. Dit kan resulteren in afspraken over een gezamenlijk te voeren beleid. MIO heeft als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De KNOV heeft (in samenwerking met de opleidingen verloskunde) de volgende methoden uitgewerkt:
  • Intercollegiale Toetsing Verloskundigen (ITV)
  • Casuïstiekbespreking
  • Begeleide intervisie
  • Ethische reflectie

Ook deelname aan perinatale audit is, hoewel de groepsgrootte afwijkt van de accreditatiecriteria, een vorm van MIO. Voor alle vormen van MIO geldt dat het een manier is om zelfreflectie om te buigen naar groepsreflectie. Meer informatie over MIO vind je in de handleiding MIO.

De KNOV heeft een nieuwe training ontwikkeld om je te ontwikkelen als begeleider van ITV en casuïstiekbespreking in eigen kring of regio. Meer weten? Kijk dan op de pagina Training begeleider ITV en casuïstiek.

Criteria voor de inhoud

Voorwaarde voor accreditatie is dat de bijeenkomsten verlopen volgens een beschreven structuur, waarin een aantal belangrijke elementen zijn opgenomen zoals reflectie op eigen handelen, afspraken over beleid en evaluatie van gemaakte afspraken. De criteria zijn als volgt omschreven:

  • De inhoud van het programma sluit aan bij actuele opvattingen over verloskundig handelen. Het beoordelingskader voor de inhoud zijn standaarden, standpunten, literatuurbronnen en algemeen aanvaarde protocollen bijvoorbeeld in VSV-verband of kringniveau;
  • Reflectie op eigen handelen maakt expliciet deel uit van de bijeenkomsten;
  • Eigen handelen wordt vergeleken met wenselijk beleid op basis van objectieve gegevens;
  • Er worden afspraken gemaakt over toekomstig beleid;
  • Gemaakte afspraken worden geëvalueerd;
  • Terugkoppeling van gemaakte afspraken vindt plaats naar de praktijk of afdeling.

Criteria voor de uitvoering

  • De bijeenkomsten worden begeleid door een expert (door opleiding of ervaring) in het begeleiden van MIO. Zie ook onderstaande paragraaf 'Criteria voor de begeleiding'.
  • Het programma en de groepsgrootte bieden voldoende ruimte voor discussie.
  • De agenda wordt vooraf aan de deelnemers gestuurd.
  • De bijeenkomsten vinden plaats volgens een duidelijk beschreven structuur of methodiek.
  • Er wordt een eenvoudig verslag gemaakt (datum, tijd, onderwerp, uitkomst overleg en aanwezigheidsregistratie). Bij voorkeur wordt één van de standaardverslagformulieren van de KNOV gebruikt. Een recent verslag wordt meegestuurd met de aanvraag voor accreditatie.

Let op! Kringvergaderingen, maatschapsoverleg en VSV-vergaderingen voldoen niet aan bovengenoemde criteria.

Criteria voor de begeleiding

Begeleiders zijn verloskundigen of gedragswetenschappers, docenten of coaches die inzicht hebben in de gang van zaken binnen de verloskundigenpraktijk. Zij:

  • hebben de training Begeleider ITV en casuïstiek gevolgd of beschikken over aanverwante ervaring en competenties.
  • ondersteunen de toetsgroepen bij het opzetten en voortbestaan.
  • zijn voorzitter en bewaken de kwaliteit van de toetsgroepen ITV.

Praktische documenten

  • De KNOV heeft een handleiding MIO, een bijbehorende beslisboom en standaardverslagformulieren opgesteld, evenals het document Accreditatie van deskundigheidsbevordering Kwaliteitsregisters KNOV.
  • De presentatie Hoe vraag je MIO aan? maakt het proces rond de aanvraag van MIO-accreditatie inzichtelijk.

MIO-bijeenkomsten voor deelregisters

Naast het Kwaliteitsregister Verloskundigen zijn er verschillende deelregisters ingericht. Bij accreditatie van MIO-bijeenkomsten op het gebied van Anticonceptie, Uitwendige Versie en Counseling Prenatale Screening worden deze geaccrediteerd voor het betreffende deelregister én het Kwaliteitsregister Verloskundigen.

Voor scholingen op het gebied van counseling prenatale screening heeft het RIVM/CvB een raamwerk opgesteld.

Voor aanbieders van MIO in besloten groep (toetsgroepbeleiders) geldt dat er een aparte aanvraag moet worden gedaan voor MIO-bijeenkomsten op het gebied van Anticonceptie, Uitwendige Versie en Counseling Prenatale Screening zodat deze geaccrediteerd kunnen worden voor het betreffende deelregister. Hierbij is het noodzakelijk dat de toetsgroepbegeleider de BIG nummers van de deelnemers registreert in de accreditatieaanvraag.

Jouw Kwaliteitsregister

81% van de verloskundigen staat in het Kwaliteitsregister
Verloskundigen.

Meld je aan!

Wie is geregistreerd?

Staat uw verloskundige in het Kwaliteitsregister
Verloskundigen?

Zoek een verloskundige

Over ons

Onderdeel van:

Onderdeel van: